FAQ – usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa Scanplan?

Scanplan muovipäällystetyissä kankaissa on pohjakankaana neulottu polyesterikangas, jossa loimi- ja kudelangat on neulottu yhteen ohuemmalla sidelangalla. Tämän rakenteen ansiosta Scanplanin repimislujuus on erittäin hyvä. Scanplan kankaissa yleisimmin käytetyssä 1100 DTEX. pohjakankaassa on 4,3 tai 7 lankaa/cm. Scanplania valmistetaan myös verkoksi.

Mitä tarkoittaa Vinyplan?

Vinyplan kankaissa on pohjakankaana kudottu polyesteri- tai polyamidikangas. Lankoja on yleensä 7… 15 lankaa/cm. Kankaan lujuutta ja ominaisuuksia voidaan muuttaa lisäämällä tai vähentämällä loimi- ja/tai kudelankojen lukumäärää. Lankojen DTEX vahvuus valitaan käyttötarkoituksen mukaan 280 DTEX ja 2200 DTEX väliltä. Kangas voidaan kutoa siten, että sekä pituussuuntaisia loimilankoja että poikittaissuuntaisia kudelankoja on kudottaessa yksi (1/1). Kudottaessa voidaan käyttää myös esim. kaksinkertaisia lankoja. Tällöin esim ”puolipanama” kankaassa on yksi loimilanka ja kaksinkertainen kudelanka (1/2), ”Panama”-kankaassa on sekä loimessa että kuteessa kaksinkertainen lanka (2/2).

Mitä tarkoittaa dtex?

Kuitujen ja lankojen kohdalla käytetään vahvuuden ilmaisemisessa hienoutta, joka ilmaistaan kuidun tai langan numerona. Dtex on kymmenjärjestelmän mukainen numero. 1 tex = 1 g/1000 m eli 1 gramma yhden texin vahvuista materiaalia on 1000 m pitkä. Konkreettisesti dtex luku ilmoittaa kuinka monta grammaa 10 km lankaa painaa. Esim. 1100 dtex tarkoittaa, että 10 km kyseistä lankaa painaa 1100 g. Mitä suurempi lankanumero on, sitä paksumpi lanka on kyseessä.

Voiko päällystetty kangas homehtua?

Lähes kaikki Scanplan ja Vinyplan – kankaat ovat homesuojattuja. Kosteus ja lika ovat kuitenkin aina kasvualustaa home- ym kasvustolle. Siksi on tärkeää, että kankaat säilytetään kuivina ja puhtaina.

Onko Scantarpilla palosuojattuja kankaita?

Sekä Scanplan että Vinyplan kankaita valmistetaan myös palosuojattuina käyttökohteen vaatimuksista riippuen. Esimerkiksi varasto- tai urheiluhallin rakentamisessa käytetyn muovipäällystetyn kankaan tulee olla palosuojattua.

Kuinka pitkä on kankaiden käyttöikä?

PVC päällystetty kangas on saavuttanut suuren suosion kestävyytensä ja pitkäikäisyytensä vuoksi. Ajan myötä muovipäällysteetkin ( väristä riippuen ) haalistuvat ja niiden tekniset ominaisuudet heikkenevät. Scanplan ja Vinyplan kankaiden käyttöikä vaihtelee käyttökohteesta ja –tavasta riippuen 5 vuodesta jopa kymmeniin vuosiin. Omat varastohallimme ovat olleet käytössä vuodesta 1983.

Mihin voi toimittaa käytöstä poistetut kankaat?

Käytöstä poistetut kankaat toimitetaan toistaiseksi kunnalliseen jätehuoltoon, joka huolehtii säännösten mukaisesta tuotteen loppusijoituksesta tai hävittämisestä. Vuoden 2016 alusta lähtien jätehuollossa voi tapahtua muutoksia ja soveltuvuus kaatopaikkaukseen tulee varmistaa oman kunnan viranomaiselta. Scanplan ja Vinyplan kankaita ei saa hävittää polttamalla uunissa, takassa tai nuotiossa.

Mitä tuotteita Scanplan ja Vinyplan muovipäällystetyistä kankaista valmistetaan?

Käyttökohteita on paljon ja Scanplan/Vinyplan materiaalien hyvistä ominaisuuksista johtuen uusia käyttökohteita löytyy jatkuvasti lisää. Seuraavassa joitakin esimerkkejä käyttökohteista: Varastohallit, urheiluhallit, kuplahallit, mainoskankaat, painimatot, hyppyalustat, pneumaattiset veneet, venepeitteet, rakennuspeitteet, asuntovaunuteltat, työmaateltat, juhlateltat, rakennussuojat, tuuliverhot karjasuojiin ja grillikatoksiin, lietelantalat, biokaasulaitokset, pomppulinnat, öljypuomit, säiliöt, kuomut…

Pesu- ja hoito-ohjeet

  • Neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine, ei saa sisältää liuottimia
  • Annostus ja käyttö puhdistusaineen valmistajan ohjeiden mukaan
  • Ei saa käyttää kuumaa vettä, max. + 40 C
  • Vältettävä voimakasta mekaanista hankausta
  • Pesun jälkeen huuhdeltava hyvin
  • Kuivattava ennen pakkaamista tai varastointia
  • Painepesuria käytettäessä noudatettava laitevalmistajan käyttöohjeita
  • Säännöllinen puhdistaminen pidentää materiaalin käyttöikää